Viata si Energie
Ancu Dincă - Viaţă şi Energie
Home STIMULAREA PROCESELOR REPARATORII ÎN DEFECTE ALE CARTILAJULUI ARTICULAR UTILIZÂND BIOFITOMODULATORI AD TIP DIEE

STIMULAREA PROCESELOR REPARATORII ÎN DEFECTE ALE CARTILAJULUI ARTICULAR UTILIZÂND BIOFITOMODULATORI AD TIP DIEE

STIMULAREA PROCESELOR REPARATORII ÎN DEFECTE ALE CARTILAJULUI ARTICULAR UTILIZÂND BIOFITOMODULATORI AD TIP DIEE

Autori: Crecan C., Daniela Oros, A. Dincă, P. Bolfă, L. Oana, Lucia Bel, C. Peştean, C. Ober (USAMV-Cluj-Napoca)

Rezumat: Vindecarea leziunilor cartilajului se realizează în timp îndelungat datorită lipsei de vascularizaţie şi tipului particular de hrănire, prin imbibiţie. Acest studiu urmăreşte evaluarea din punct de vedere histologic a stimulării vindecării ţesutului cartilaginos utilizând biofitomodulatori AD (DIEE), în plăgi condrale provocate. Chirurgical. s-au realizat defecte cartilaginoase în articulaţia grasetului la 33 de exemplare de leporide din rasa Uriaş german aparţinând ambelor sexe, în vârstă de un 8 luni. Animalele au fost împărţite în 4 loturi: lot de animale tratate cu biofitomodulatori AD tip DIEE, lot martor netratat şi 2 loturi martor tratate cu acid hialuronic, terapia standard în astfel de patologii. S-au recoltat probe de cartilaj la 14 zile post-operator, iar ulterior au fost prelucrate histologic (Hematoxilină-Eozină) şi examinate la microscopul optic.

Rezultatele obţinute au evidenţiat prezenţa ţesutului fibros la nivelul defectului cartilaginos şi procese mai avansate de evoluţie a vindecării la lotul cu biofitomodulatori în comparaţie cu lotul martor netratat.

Acest site folosește cookies, vă rugam să citiți politica de confidențialitate înainte de a vă da acceptul. mai multe informatii

WWW.VIATASIENERGIE.RO folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare a utilizatorilor. Puteți să nu fiți de acord cu această tehnologie, apăsând butonul de respingere. WWW.VIATASIENERGIE.RO nu colectează date personale decât cu acordul explicit, nu trimite mesaje nesolicitate prin email sau prin alte mijloace de comunicare și nu partajează cu terți datele existente.

Close